News Detail

admin 12 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη: Ιωσήφ Βουράκης: «Μέσω αλγορίθμου τα χρήματα στα σωματεία»

Για τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ώστε να δοθεί οικονομική επιχορήγηση από τους Δήμους στα αθλητικά σωματεία που εδρεύουν σε αυτούς, αναφέρθηκε στο αθλητικό μαγαζίνο του Καναλιού Ενα 90,4 FM, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ του Δήμου Πειραιά, Ιωσήφ Βουράκης και τόνισε πως τα χρήματα θα καταμεριστούν με αλγόριθμο ώστε να μην υπάρξει αδικία.

«Για να εγγραφεί ένα σωματείο στο μητρώο της ΓΓΑ πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κάποιες ομάδες δεν έχουν ενδιαφερθεί, άλλες δεν πληρούν έως τώρα αυτά που απαιτεί η ΓΓΑ κι αυτό θα έχει ως συνέπεια, εκτός της μη χρηματοδότησης, σε βάθος χρόνου να μην μπορούν να χρησιμοποιούν αθλητιές εγκαταστάσεις των Δήμων και της ΓΓΑ. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να προτρέψω όσα σωματεία δεν το έχουν κάνει, να προσπαθήσουν να πάρουν αριθμό μητρώου από τη ΓΓΑ» είπε ο κ. Βουράκης και στάθηκε στο τι γίνεται στον Δήμο Πειραιά λέγοντας:  «Είχε προηγηθεί μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, μετά από πρόταση της ΓΓΑ, να διατεθεί ένα ποσό μέχρι 200 χιλ. ευρώ για τα πειραϊκά σωματεία. Η πρόθεση του Δημάρχου, Γιάννη Μώραλη και η δική μας ως ΟΠΑΝ ήταν να δοθούν αυτά τα χρήματα σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους του Πειραιά. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει και το εξηγήσαμε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι πλέον νόμος του κράτους και οφείλουμε να υπακούσουμε σε αυτό, πως την οποιαδήποτε χρηματοδότηση είτε από τη ΓΓΑ, είτε από τον Δήμο ή από άλλο φορέα δικαιούνται μόνο οι σύλλογοι ομαδικών αθλημάτων –ένα κομμάτι που περιορίζει τα σωματεία-  εθνικών κατηγοριών,  που έχουν εγγραφεί στα μητρώα της ΓΓΑ και έχουν και μετακινήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας.
Αυτά τα σωματεία στον Πειραιά είναι ελάχιστα. Είναι ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός, ο Καραβάς, ο Πορφύρας, ο Φοίνικας αν δεν ξεχνάω κάποιον άλλο σύλλογο. Οπότε σε αυτούς του συλλόγους θα περιοριστούμε στην αρχή για να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί».

Οσον αφορά τον καταμερισμό του ποσού στα σωματεία ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ είπε:  «Για να μην υπάρξουν αδικίες και διαμαρτυρίες για τα χρήματα που θα πάρει το κάθε σωματείο δημιουργήθηκε ένας αλγόριθμος με συγκεκριμένα δεδομένα όπως π.χ. τα τμήματα, τον αριθμό των αθλητών, τις μετακινήσεις εντός κι εκτός Αττικής, εντός κι εκτός Ελλάδας. Ετσι προκύπτει το ποσό που αναλογεί για τον κάθε σύλλογο. Αυτό, λοιπόν, είναι τίμιο και σωστό για όλους. Να προσθέσω πως η ΓΓΑ έχει δώσει παράταση έως τον Απρίλιο για να εγγραφούν στο μητρώο τα σωματεία που δεν το έχουν κάνει ακόμη και ως εκ τούτου όσα χρήματα απομείνουν θα δοθούν σε όποιον πάρει μητρώο και πληροί τις υπόλειπες προϋποθέσεις που ήδη έχουμε αναφέρει. Ομαδικό άθλημα, εθνική κατηγορία και μετακινήσεις».

Τέλος ο κ. Βουράκης στάθηκε σε ένα θέμα που προέκυψε στην πρόσφατη συνεδίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: 
«Επείδη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκε κάτι που με εντυπωσίασε. Κάναμε μία διαπαραταξιακή συνεδρίαση με εκπροσώπους όλων ταν παρατάξεων εκτός των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ήρθαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μας υπόδειξαν πως πρέπει να βιαστούμε και να δώσουμε σε όλα τα σωματεία οικονομική επιχορήγηση, ενώ γνωρίζουν τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Καλό θα είναι επειδή οι εποχές είναι δύσκολες να μην πετούν «πυροτεχνήματα». Να σεβαστούμε τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις πως, «εμείς οι καλοί προτείναμε να σας δώσουν, αλλά ο Δήμος ο κακός, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ δεν θέλουν να σας δώσουν». Υπάρχει νόμος, υπάρχει διαδιασία που ακολουθούμε κατά γράμμα και πιστεύουμε πως στις επόμενες είκοσι ημέρες θα είμαστε σε θέση να στείλουμε τα χρήματα στις ομάδες».

Δείτε εδω αναλυτικά τη συνέντευξη του προέδρου του ΟΠΑΝ